CUMHURIYET AHLAK ÜSTÜNLÜĞÜNE DAYANAN BİR ÜLKÜDÜR, CUMHURİYET ERDEMDİR

Millete yayınladığım bildiri

Beyler, aynı günde ulusa da şu bildiriyi yayınladım :
Bütün Komutanlara, Vali ve Mutasarrıflara,
Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerine,
Belediye Başkanlıklarına ve Basın Derneğine
İtilaf Devletleri'nin şimdiye dek ülkemizi paylaşmaya yol bulmak için başvurdukları çeşitli önlemler bilinmektedir. Önce, Ferit Paşa'yla anlaşarak ve ulusu savunmasız bırakarak yabancı yönetimine tutsak etmek ve ülkenin birçok önemli yerini galip devletlerin sömürgeleri arasına katmak düşünülmüştü. Kuvayı Milliye'nin, bütün bir ulusun desteğiyle bağımsızlığı savunma konusunda gösterdiği azim ve kararlılık, bu tasarımı alt üst etti. İkincisi, Kuvayı Milliye'yi aldatmak ve onun izniyle Doğu'da bir üstünlük sağlamak siyaseti gütmek için Temsil Heyeti'ne başvuruldu. Heyet, ulusun bağımsızlığı ve yurdun bütünlüğü güvence edilmedikçe ve özellikle işgal bölgelerinin boşaltılmasına girişilmedikçe, herhangi bir görüşmeye yanaşmadı. Üçüncüsü, Kuvayı Milliye'yle işbirliği yapan hükümetlerin çalışmalarına karışmak suretiyle ulusal birliği sarsmak, haince muhalefetleri teşvik etmek ve cüretlerini artırmak yolu benimsendi. Ne var ki ulusal birliğin yarattığı güç ve dayanışma karşısında bu saldırılar da eridi. Dördüncüsü, yurdun yazgısıyla ilgili kaygı verici kararlar alındığından söz edilerek, kamuoyuna baskı yapılmaya başlandı. Namusunu ve yurdunu savunma uğrunda her fedakarlığı göze almış olan Osmanlı ulusunun azim ve iradesi önünde, bu gözdağının da bir yararı olmadı. Sonunda bugün, İstanbul'u zorla işgal etmek suretiyle Osmanlı Devleti'nin yedi yüz yıllık yaşam ve egemenliğine son verildi. Yani bugün, Türk ulusu, uygar yeteneğinin, yaşamak ve bağımsız kalmak hakkının ve bütün bir geleceğinin savunulmasına çağrıldı. İnsanlık dünyasının takdirlerini kazanmak ve İslam dünyasının kurtuluş umunçlarını gerçekleştirmek, Halifelik makamının yabancı etkilerden kurtarılmasına ve ulusal bağımsızlığın şanlı geçmişimize yaraşır bir imanla savunulup kazanılmasına bağlıdır. Yurdumuzu ve bağımsızlığımızı kurtarmak için giriştiğimiz kutsal mücadelede Tanrı'nın yardım ve koruyuculuğu bizimledir.
Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Derneği Temsil Heyeti adına Mustafa Kemal
Beyler, aynı zamanda bütün İslam dünyasına da seslenilerek yapılan saldırı, bir bildiride ayrıntılı biçimde anlatılarak çeşitli araçlarla duyuruldu.
Beyler, olay üzerinde fazla bilgi almayı beklemeksizin, telgrafçı Manastırlı Hamdi Bey'in verdiği bilgilerden ve işgal güçlerinin bu bilgileri doğrulayan bildirisinden, durumun iç yüzünü anlayarak gerekli bulduğum ve derhal alınmasında gerek gördüğüm önlemleri, açıklandığı gibi hemen işgal günü aldım ve uyguladım. İstanbul'un işgal biçimi ve tutuklamalara ilişkin çeşitli kaynaklardan birbirini tutmaz abartılmış bilgiler gelmeye başladı. Biz de çeşitli yollarla araştırma ve soruşturmalarımızı sürdürdük. Yasama görevinin yerine getirilmesine olanak göremeyerek dağılan milletvekillerinin ve bazı kişilerin İstanbul'dan kaçarak Ankara'ya gelmekte oldukları anlaşıldı. Yolculuklarını kolaylaştırmak için, geçecekleri yerlerdeki ilgililere gereken buyrukları verdim.